Diabeł tkwi w szczegółach

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i jakże istotne menu.

Nie chodzi nawet o sam zestaw potraw serwowanych przez kucharza, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Porządna restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i przejrzysta. To dwie podstawowe cechy. Jeżeli nawet jest to zalaminowany papier, to trzeba sprawdzić, czy folia nigdzie nie odchodzi.

Jeżeli to książeczka, to trzeba obejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie znalazły się wśród kartek jakieś okruchy. To bardzo ważne by menu było zadbane, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Ważne jest też to, by, co jakiś czas dokonać przeglądu potraw i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli chcemy zaprowadzić jakieś zmiany w menu pamiętajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo wydrukować karty menu restauracji od Decorest. Nie piszmy nic i nie przekreślajmy odręcznie, bo to nieestetyczne.

Przyprawniki do soli i pieprzu

Autor: amyshuff
Źródło: http://www.flickr.com

Na stołach w lokalach gastronomicznych często da się zauważyć serwetki w gorszym lub lepszym serwetniku oraz przyprawy, które często stoją sobie tak jakby ktoś je na stolikach zostawił dawno temu i o nich zapomniał. Jeśli chcielibyśmy by nasz lokal (sprawdź polecane mieszkanie na sprzedaż) przyciągała ludzi musimy zadbać o wszystkie szczegóły w tym o przyprawniki. Jeśli otrzymujemy od dystrybutora jakiegoś napoju przyprawniki i do tego jeszcze serwetniki, to na Boga, pamiętajmy by na wszystkich stoliku były identyczne zestawy. A najlepszym rozwiązaniem jest zakup takich samych przyprawników i serwetników na każdy stolik w jakimś pasującym do lokalu kolorze bez dodatkowych napisów reklamujących jakiś koncern, sprawdź pełną ofertę na tej stronie. Zadbajmy o to, żeby miejsce, do którego wchodzi głodny człowiek naprawdę przyciągało nie jedynie dobrym jedzeniem, ale też pięknym wystrojem. Sprawmy, żeby wszyscy wchodzący do naszego lokalu czuła się dobrze już od momentu przekroczenia sali. Diabeł tkwi w szczegółach, więc pamiętajmy, że porządny przyprawnik to nie tylko sól i pieprz, a też oliwa lub jakaś inna przyprawa, która będzie pasowała do atmosfery restauracji, knajpy i podawanych w nim dań.