Jaki komplet noży zakupić do naszej kuchni?

Noże wyspecjalizowane lub uniwersalne – do krojenia rybek, owoców i pieczywa. Jakie noże należy mieć w kuchni, aby krajanie, cięcie oraz obieranie stało się łatwe?

molo

Autor: Michael Coghlan
Źródło: http://www.flickr.com
Nóż towarzyszy człekom od czasów prehistorycznych. Na początku był to wyostrzony kamień, który z czasem został zastąpiony przez noże z metalu. Na początku służył ludziom jako narzędzie myśliwskie, potem zaczęto używać go w trakcie obróbki pokarmów. Wybór noży kuchennych jest dziś naprawdę gigantyczny. Przegląd zacznijmy od noża „szefa kuchni”.

Te informacje pochłonęły Cię kompletnie? Jeśli tak jest, to przeczytaj więcej mały grill gazowy danych na innych witrynach – odnajdziesz je, klikając w link znajdujący się poniżej.

Jest to dość duży nóż z szeroką klingą (to ten fragment z ostrzem) a także tzw. „brodą”, a więc fragmentem klingi wystającym poza uchwyt. Możemy go używać niemalże do wszystkiego: mięska, warzyw, ryb. Ze względu na format bywa jednakże kłopotliwy dla osób niedoświadczonych bądź drobnej postawy. Dla nich lepszy może być nóż wielozadaniowy, z nieco węższą klingą.

nóż

Autor: 微醺漂移
Źródło: http://www.flickr.com
Bardzo zróżnicowane kształty i rozmiary posiadają z kolei noże do zadań specjalnych. Najdłuższy jest nóż do pieczywa – bez kłopotu rozpoznasz go po ząbkowanej klindze. Świetnie poradzi on sobie nawet z chrupką skórką świeżego pieczywa. Do jarzyn oraz owoców służy nieduży nóż z ostrzem prostym (przykładowo do jabłuszek) czy też ząbkowanym (m.in. do krojenia twardych jarzyn). Noże do filetowania mięsa oraz ryb – czynności uważanej za jedną z najtrudniejszych w sztuce kulinarnej, będą mieć dość wąską, ale sztywną klingę.

Wytwórcy proponują również coraz to więcej noży o jeszcze węższej specjalizacji, dla przykładu do serów czy też skrobania rybek. Mogą się okazać niezwykle pomocne, jeżeli dany wyrób często gości na naszym stole.