Wspaniałe naczynia żeliwne

Żeliwne naczynia cieszą się w kraju coraz to większą sławą. Rośnie ilość lubiących pyszne smaki gotowanych w nich potraw. Żeliwo umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła i długie utrzymywanie dużej temperatury.

le creuset

Autor: Mikhail Golub
Źródło: http://www.flickr.com
Naczynie nie koroduje i gotowane potrawy nie przylegają do dna.
kieliszki

Autor: Winniepix
Źródło: http://www.flickr.com
Francuska firma Le Creuset specjalizuje się w wyrobach żeliwnych. Naczynia pokrywane są ozdobną emalią porcelanową z zewnątrz i bardzo twardą w środku naczynia. Żeliwo gwarantuje równomierne rozprowadzenie ciepła i długie utrzymywanie dużej temperatury. Te naczynia zdołają być wykorzystywane na wszystkich typach kuchni, w piecu i zmywarce. Jakiekolwiek naczynie jest odlewane w jednokrotnej formie wykonanej ze sprężonego drobnego piasku. Po zdobyciu odlewu forma jest rozkruszana, a piasek używany do wyrobu nowych modeli.
Po oczyszczeniu i wyrównaniu form naczynia są oddawane wieloetapowemu procesowi emaliowania, schnięcia i wypalania dzięki czemu towar uzyskuje wytrzymałość na korozję i schludny nietuzinkowy kolor. Choć wydatek kupna takich naczyń nie jest malutki, to ich dożywotnia gwarancja wynagradza koszt.
wyposażanie

Autor: kennejima
Źródło: http://www.flickr.com
Żeliwo to półprodukt nadzwyczaj solidny i wytrzymały na różnego typu defekty mechaniczne. Przy należytym użyciu, czyli zachowaniu zaleceń producenta, nie będziemy go w stanie zniszczyć nawet jeżeli będziemy w tych garach i rondlach pichcić dzień w dzień przez całe nasze życie.

W żeliwnych garnkach można gotować, dusić, smażyć i bez obaw zapiekać i wypiekać w piekarniku. Po ugotowaniu, zakryty pokrywą żeliwny garnek jeszcze przez długi okres dotrzymuje temperaturę dania.